2019. június 9., vasárnap

Májusfa állítás óvodánkban

Májusfa állítás óvodánkban


A környező világgal való ismerkedés lehetőséget ad arra, hogy az ünnepekre való készülődés közben egy - egy néphagyománnyal ismertessük meg a gyermekeket. Pedagógiai Programunk szerint:
"A környező világgal való ismerkedés az óvodai nevelés egészében érvényesülő folyamat. Általa a gyermekek olyan tapasztalatokat szereznek az őket körülvevő és a tágabb természeti, társadalmi környezetről, amelyek nélkülözhetetlenek az életkoruknak megfelelő biztonságos eligazodáshoz, tájékozódáshoz. Megismeri a szülőföld, az ott élő emberek, a hazai táj, a helyi hagyományok és néphagyományok, szokások, a családi és a tárgyi kultúra értékeit, megtanulja ezek szeretetét, védelmét is."
Április végén minden évben feldíszítünk egy május ágat az óvoda udvarán. Kicsik, nagyok kezükben színes szalaggal mentek az udvarra. A kisebbeknek segítettünk a megkötésben, a nagyobbak már önállóan kötözték a krepp szalagokat a kiválasztott fára. Ezt követően körülálltuk a színes fát és vidám dalokkal, versekkel, mondókákkal köszöntöttük a tavaszi újjászületést. A gyermekeknek ilyenkor óvó nénik által készített mini májuságat szoktunk ajándékozni, melyet éneklés közben örömmel lobogtattak és délután mindenki hazavihette.
 A jó időben való vidám, közös együttlét ismét egy jó alkalom volt arra, hogy a csoportok összetartozása erősödjön a gyermekekben.