2019. február 11., hétfő

Maci hét az óvodában


Maci hét az óvodában

Január 28-február 1.-ig maci hetet tartottunk az óvodában. Ilyenkor a gyermekek nyelvén magyarázzuk el a medvéhez fűződő népi időjóslást, s minden napra jutott valamilyen tevékenység. Az óvó nénik valamennyi tevékenységbe belecsempészték a medvéket. A gyermekek behozhatták kedvenc, macis plüss figurájukat.  A bátrabbak a hét folyamán haza sem vitték kis kedvenceiket, hanem a csoportszobában kialakított „medvebarlangban” hagyták ott aludni. Szívesen fogadtuk a szülőktől a medvével kapcsolatos könyveket, ezeket lapozgatva a gyerekek megismerkedhettek az állatok életével. Természetesen a gyerekek kedvenc meséi, dalai, dalosjátékai, rajzolás, színezés, festés, bábozás, barkácsolás, zenehallgatás is színesítette ezt a hetet.
Izgatottan vártuk, hogy a népi hagyományoknak megfelelően mi történik február 2.-án a medvékkel. Az aznapi borús idő jövendölése szerint, most már vége a télnek és hamarosan jön a tavasz. Gyerekeinkkel ezt megerősítve vidáman keltegettük a medvéket a „Bújj bújj medve, gyere ki a gyepre” énekünkkel.
A hét zárásaként, Schirilla György a gyerekek által jól ismert Gyuri bácsi, vidám „macitornával” tette emlékezetessé a maci projekt zárását. Most már tényleg jöhet a tavasz!


Az óvoda nevelőtestülete                                                              
 Margit Zoltánné