2021. március 10., szerda

 

Márton nap

 Óvodánk csoportjai minden évben lelkesen készülnek a Márton-nap megünnepléséhez kapcsolódó lámpás-felvonulásra, mikor az egész intézmény, a szülőkkel, testvérekkel együtt az óvodától levonul a helyi tűzoltóságra, hogy ott egy hatalmas tábortűz mellett, libazsíros kenyeret eszegetve, libás dalokat énekelve, körjátékokat, táncokat játszva, járva tartsuk meg Libaünnepünket.

A 2020 őszén tomboló COVID-19 2. hulláma azonban idén nem tette lehetővé a szokásos ünneplést. A szülőket, hozzátartozókat értelemszerűen nem hívhattuk meg, és a tűzoltóságra sem tömörülhettünk oda ennyien.

Idei Márton-napi ünnepségünket így az óvodában, szűk körben tartottuk meg, melyre a Pillangó csoport egy kis előadással készült a többi csoport számára. Természetesen ezt az előadást is szabadtéren kellett megszerveznünk, ráadásul kétszer egymás után adtuk elő, hogy a négy csoport se gyűljön össze egy helyen, ekkora létszámban.

A műsort úgy állítottuk össze, hogy az ismert dalokhoz, mondókákhoz a többi csoport is csatlakozhasson, és az előadás, amellett, hogy elmesélte Márton legendáját, a libakihajtás régi szokását is bemutatta. Ünnepségünket egy nagy, közös libás táncolással zártuk, melybe a többi csoportot is invitáltuk. Gyermekeink jutalma pedig finom libazsíros kenyér volt, mellyel a Maci csoportosok készültek szeretettel.


A megváltozott ünneplés természetesen nem kerülte el gyermekeink figyelmét, többen felidézték a

 szokásos felvonulást, kérdezték, most miért nem megyünk. Ennek ellenére, úgy gondolom a jeles nap

 hangulatát így is sikerült megteremtenünk, a pozitív közösségi élmény megvalósult, ünnepeltünk,

 hagyományt őriztünk.