2014. november 5., szerda

  
Újságból

Kedves Szülők! Tisztelt Leányfalusiak!
   Nyíri Csaba Polgármester Úrhoz eljuttatott észrevételeikre szeretnénk válaszolni, és röviden bemutatni az óvodás és iskolás gyermekek étkeztetését biztosító konyha működését.
   Az élelmezésvezető személyében 2 éve nyugdíjazás miatt személyi változás történt, az ételeket lassan 15 éve ugyanaz a szakácsnő főzi, közel azonos konyhatechnikai felszereléssel. A változások a jogszabályi előírásoknak köszönhetőek. Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelete bárki számára elérhető, megtekinthető, akár a konyhán, akár az interneten.
A rendelet részletesen rendelkezik az étlapkészítés szabályairól, az adható és adandó élelmiszerek köréről, gyakoriságáról, mennyiségéről. Az egészséges étkezésre történő nevelést a menzákon is be kívánják vezetni, ezért több más rendelkezés mellett korlátozásra került a só és cukor használata, előírták viszont a teljes kiőrlésű készítmények, tej- és tejtermékek biztosítását. Jelenleg alig használunk kevesebb sót, mint a rendeletben előírt felső határérték, ezt 2020-ig kell folyamatosan a felére csökkentenünk, ennek során igyekszünk gazdagabb fűszerhasználattal ellensúlyozni a só esetleges hiányát.
A cukor hiányát leginkább a tejkészítmények, illetve az édes ízvilágú ételek esetében érezni. A cukor kiváltására egyenlőre sajnos, még nem találtunk egészséges és megfizethető alternatívát, mert a növényi alapú édesítőszerek rendkívül drágák.
A rendelet már évek óta jelen volt a közétkeztetésben ÁNTSZ ajánlás formájában, az előző élelmezésvezető már megkezdte az átmenetet, pl. teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru, több zöldség-gyümölcs adása (főzelékek, kisétkezéshez – tízórai, uzsonna – kínált zöldségek, ebéd utáni gyümölcs), ezt a gyakorlatot természetesen mi is folytatjuk. A tej- és tejtermékek adását fokozatosan növeljük, hogy mire a rendelet 2015. január 1-jén hatályba lép, megfeleljünk az elvárásoknak.
 Panasz érkezett az ételek mennyiségére is. A rendelet korcsoportonként (3-6 év, 7-10 év, 11-14 év, felnőtt) előírja, hogy az egyes nyersanyagokból mennyi adandó/adható, mi mindig a felső határértéket vesszük figyelembe. A tálalás során, a rendelet, adagolási útmutatója az irányadó, de a gyerekek gyakran kérnek és kapnak is repetát.
  Az ebédeltetés rendje is rendeződni látszik. Az önkormányzat által kirendelt közfoglalkoztatott kolléganő feladata a tálalási időben a gyerekek segítése, az ebédlő rendben tartása (asztalok letörlése, felmosás, levesestálak cseréje, visszaterítés, stb.). A rendezett, kulturált étkezés biztosításában természetesen számítunk a pedagógusok és a gyerekek közreműködésére is.
  A számlázással kapcsolatban arra kérünk minden szülőt, aki átutalással kívánja teljesíteni az étkezési díjat, hogy a közlemény rovatban minden esetben tüntesse fel az adott számla sorszámát és a gyermek vevőkódját, a számlán szereplő összeget pedig a kerekítési szabályok figyelmen kívül hagyásával, pontosan rögzítse.
Ezúton tájékoztatjuk Önöket arról is, hogy intézményünk jelentkezett a Mintamenza nevű programba, amely során szakhatóságok fogják vizsgálni az elkészített ételt, étlapokat, nyersanyag-kiszabatokat. Jelentkezésünk önkéntes és díjmentes volt, feltétele a szakhatóságokkal való együttműködés, és már értesítést is kaptunk, hogy a jelentkezést elfogadták.
Horváthné Kócsy Andrea Iringó intézményvezető
Nagyné Gyenge Renáta élelmezésvezető