2013. november 19., kedd

ICIRI-PICIRI LEÁNYFALU TÜNDÉRKERT ÓVODA LAPJA
I.ÉVFOLYAM 1 SZÁM 2013. ŐSZ

                                                               KÖSZÖNTŐ

Kedves Szülők!

Nagy örömmel köszöntjük kedves olvasóinkat! Régen várt tervünk vált valóra ezzel, hogy“ovi-újságot” készítünk, amelyben betekintést nyerhetnek mindennapjainkba! Ezúton is tájékoztatást adunk az óvodai eseményekről, bemutatunk egy-egy óvodai csoportot, ötletekkel, információkkal látjuk el az olvasót. Aki pedig megveszi a lapot, az óvodát is támogatja, hiszen a teljes bevételt a gyermekek javára fordítjuk.
S miért éppen “Iciri-piciri” a címe? Ugyan azért, amiért óvodánk neve is Móricz Zsigmodtól idézett címet kapott, aki itt élt és dolgozott szomszédságunkban.
                                                                  Jó olvasást kívánunk!

Óvodánk neve: Leányfalu, Tündérkert Óvoda
Óvodánk címe: 2016, Leányfalu, Szent Imre herceg útja 9-13.
Telefon: 06-26-383-238 Ovi-mobil: 06-70-77-13-476
E-mail: tunderovikert@gmail.com


Óvoda vezetője: Horváthné Kócsy Andrea Iringó
Óvodatitkár: Debreczeni Jenőné
  Élelmezés vezető: Nagyné Gyenge Renáta
  Ebéd lemondás: 06/70 342-2010

CSOPORTJAINK:

VILLA( Régi épület):

 MACI CSOPORT - Kiscsoport
                                     
SÜNI CSOPORT - Kis-középső
  KATICA CSOPORT - Kis-középső


ÚJ ÉPÜLET:
 
VIRÁG CSOPORT – Nagycsoport                        


PILLANGÓ CSOPORT – Nagycsoport     

                                                        ŐSZI ESEMÉNYEKGalambos Bernadett:
                                    Kis falevél

Egy kis levél elindult,
                      fölkapta a szél
                               Repült messze,fel az égbe,
                                                    ahol sok a fény. 
                                    Őszi napfény cirógatta, most már nem is félt,
                                                                                  aláhullott, megnyugodott,bóbiskolni tért.


Őszi kép - Vizuális tevékenység a Katica csoportban:


Szeptember 26 :Rendőrnap

Minden évben nagy öröm a gyermekek számára, amikor meglátogatják óvodánkat a rend őrei! Sokkal könnyebb úgy megtanulni a közlekedési alapvető szabályait, ha rendőr bácsikkal gyakorolják azt! Legnagyobb élmény az, amikor beülhetnek a rendőrautóba, kipróbálni a szirénát és villógót

Szeptember 30: A népmese napja

  Benedek Elek születésnapja a Népmese napja. A mese a csodák birodalmába repíti a gyermeket, általa könnyebb megérteni a világot, s fejleszti képzelőerejüket is. Szeretnénk hagyományt teremteni a  Tündérkert Óvodában úgy, hogy e jeles napon meghívunk egy neves előadót, aki megajándékozza gyermekeinket egy szép mesével.

  Október 10 :Papírgyűjtés a környezettudatosság szellemében

A múlt évhez hasonlóan idén is papírgyűjtést szervezünk. Nagy örömmel hozták a gyerekek összekötözött papírhalmukat, versenyezve, kinek sikerült többet gyűjteni! Tudatosítjuk a gyermekekben, hogy a papír újra-hasznosítható, nem a szemeteskosárban van a helye! Múlt évhez hasonlóan idén is várunk “segítő Szülőket” minden csoportból! (Jelentkezni az óvónéniknél lehet.)
Október 14-15: Fényképész, egyéni és csoportkép


  Mint minden évben, úgy idén is készülnek a gyermekekről profi fotók .

Októberben Őszi kertrendezés a szülőkkel

Jó hangulatban telt a tavalyi kertrendezés, ahol minden csoportból jelen volt néhány lelkes szülő. Kezük nyomán új színt kaptak az udvari játékok, visszakerült a faló feje, rendet varázsoltak az udvaron! Öröm volt látni a hálás gyerekarcokat a megújúlt udvari játékok láttán!
Utólag is Nagy-nagy köszönet érte! Idén is szeretnénk a szülők segítségével kifesteni, felújítani az udvar elavúlt játékait! – Jelentkezni az óvónéniknél lehet — köszönjük!

Októberben Óvónői bábelőadás

  Hosszú évek óta hagyomány az óvodánkban, hogy havonta egy-egy mesét báboznak az óvodapedagógusok a tornateremben, az óvoda összes gyermekének. Az interaktív mesék megszólaltatják és megénekeltetik a gyerekeket, s külön öröm számukra kitalálni, melyik óvónéni milyen bábnak kölcsönözte a hangját! 

November 8: Márton nap

Szintén hagyomány nálunk, hogy Szent Márton napján összegyűlünk az óvoda udvarán, szürkületkor, minden gyermek kezében egy-egy kis lámpással, amit előzőleg nyílt napon barkácsolnak a nagyobbak az óvodában. A nagycsoportosok felidézik Szent Márton legendáját, majd közös sétát teszünk az utcán, hangulatos mécses fényben.Visszatérve az udvarra ki-ki körbekínálja libás sütijét, pogácsáját, majd közös énekléssel tábor tüzet rakunk
.

  FONTOS DOLGOK!

Kedves Szülők! -Kérjük, az óvoda házirendjét olvassák el, -minden faliújságon megtalálható,- az abban írtakat tartsák be, gyermekeink érdekében!
Pl.: - Kérjük, az óvoda udvarára NE menjenek be, gyermekeiket a kapuban várják ! -
 Az óvodába otthoni játékot ne hozzanak be, kivéve az “alvó” plüss játékot, amit az óvoda udvarára hátizsákban hoznak le –visznek haza- a gyerekek.
Ennek higiéniai oka van, valamint így tudjuk azt elkerülni, hogy a többi gyerek elvigye azt! -Az óvoda kapuját 9 óra után bezárjuk, a gyermekek biztonsága érdekében! -
 Amennyiben betegség, vagy más miatt nem jön óvodába a gyermekük, az ebédet ezen a számon mondhatják le: 06/70 342-2010 -
 Minden tanévben öt “szakmai napon”- továbbképzésen vesznek részt óvoda pedagógusaink, ezeken a napokon az óvoda zárva tart.
Első ilyen alkalom: október 9-e lesz.
Megértésüket köszönjük!R I N G A T Ó A DUNÁN

                         PILLANGÓ CSOPORT ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA

A Pillangó-nagycsoport életét már az első héten egy izgalmas és szép élmény gazdagította: irodalmi hajóúton vehettünk részt Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából! A Klára nevű kishajó már a reggeli óráktól felváltva “ringatta” az iskolásokat. Izgalommal vártuk: vajon mi vár ránk a hajóúton?
 Először is: kedves fogadtatás!
Másodszor: családias hangulatú beszélgetés keretében Weöres Sándor életéből és megzenésített verseiből kaptunk vidám, színes csokrot.
Harmadszor: egy szép, napsütötte hajóút a Dunán! Már maga a hajóút is nagy élményt jelentett a gyerekek számára, emellett a versektől ihletet kapva nagyon szép rajzok születtek a hajón, melyből ott kiállítás is készült!

 Révész Simonné, Adri óvónéni


EGÉSZSEGVÉDELEM-BETEGSÉGMEGELŐZÉS
 
Anni néni egészségvédő rovata: Ahogy beköszönt az őszies, hűvös idő, sajnos gyakoribbá válnak a megfázásos, illetve a fertőző légúti betegségek. Az orrnyálkahártya duzzadttá, váladékossá válik. A pangó orrváladék sokszor bakteriális fertőzéseket tartalmaz. A gyerek nehezen kap levegőt az orrán, ezért nagyon fontos, hogy megtanítsuk a kicsiknek 2 éves kor körül a helyes és szükséges orrfújást. Így megelőzhetjük pl. a középfülgyulladást, arcüreggyulladást.
 A fújásra nem minden gyerek érez rá könnyen. Ehhez játékos gyakorlatokkal szoktathatjuk:-Vegyenek levegőt az orrukon hosszan, majd fújják kifelé-szájon át lélegezzék be a levegőt-orrukon fújják ki- fújják el az orrukkal pl. a gyertya lángját, tollpihét, papírzsebkendő darabkát.
 A sűrű orrváladék oldására orrfújás előtt néhány perccel használjunk orrcseppet, tengervizes orrspray-t. Mutassuk meg a gyereknek, hogyan kell egyik orrukat befogva kifújni a másikat, majd az ellenkező orrlyukból ugyanúgy.
Jó nagy levegővétel a szájon át, így hosszabban tud fújni a gyermek. Lehetőleg a száj nyitva legyen orrfújás közben—ezt egy idős orr-fül-gégész javasolta- SOHA NE FÚJJA EGYSZERRE A KÉT ORRLYUKAT!-Ilyenkor szintén a negative nyomás miatt fertőződik a fül is, vagy az arcüreg.
 A légutak tisztán tartásával megelőzzük a fertőzés továbbterjedését.

  Szász Istvánné, Anni óvónő

KOMPETENCIA
                      A MACI CSOPORTBAN

“AMIT HALLOK- ELFELEJTEM AMIT LÁTOK- MEGISMEREM AMIT CSINÁLOK-MEGTANULOM” (Ősi bölcsesség)

A 2009-2010-es nevelési évben kapcsolódtunk be az iskolával együtt a kompetencia alapú nevelésbe.
 Óvodánk egy csoportjában került bevezetésre az új szemléletű módszer.Krasztev Emesével a mi csoportunkban ismerkedtünk az új szakmai megoldásokkal, közel 200 órás tanfolyamon vettünk részt.
Szemléletváltás, megújulás volt a régi gyakorlathoz képest, melyben hetirend szerint napi egy foglalkozást tartottunk a gyermekeknek kötelező formában, az egész csoport bevonásával. Ebben sok volt az óvónő által nyújtott ismeret.
Az új módszer több szabadságot ad, főként szabad választási lehetőséget is a bekapcsolódásra, az általuk választott tevékenységekbe,játékos ismeretszerzésbe, kisérletezésbe.
A folyamatos tízóraizás által hosszabb idő jut a szabad, kötetlen játékra is, és többféle felajánlott tevékenységben is részt vehetnek, amit az óvónénik ötletei alapján kezdünk, majd gyerekeink egyéni ötletei által kibővítve folytatódik, mindaddig, míg érdeklődők vannak iránta, akár egy héten át is.
 Így mindenki tetszés szerinti ideig folytathatja a választott tevékenységet vagy a játékos kisérletezést komplex formában. Ezek vers, mesélés, éneklés, énekes játék, vizuális tevékenységek, mennyiségi ismeretek szerzése, mozgásos játékokba való bekapcsolódás is. A tevékenység öröme, a gyerekek egyéni ötleteinek megvalósítása, együttes tervezés hatja át, problémamegoldó gondolkodásuk is fejlődik.
Kreativitás, társas kapcsolatok alakulásával szinte nincs konfliktus közöttük, senki sem unatkozik, mivel elmélyülnek a tartalmas, általuk választott feladatokban.
Folyt. köv.: a következő számban.
  Szászné, Anni néni


        GYEREK-SAROK

Mondókák, őszre: Dombon törik a diót, hegyen meg a mogyorót.
Tessék kérem megbecsülni, és a végén lecsücsülni, csüccs!

Töröm –töröm a mákot, sütök vele kalácsot.
                                               Ica- tolla- motolla, néked adom Katica !  „Indiános” nap a Katica csoportban

  Hála egy lelkes Anyukának és kedves ismerősének, Laci bácsinak, ismét felejthetetlen délelőttöt tölthettünk a Tündérkert ovi hátsó udvarán. Amúgy sem unalmas életünkbe színt csempészett ez az izgalmas program, mely során a gyerekek egy délelőtt erejéig indiánná változhattak és belekóstolhattak az íjászkodás örömeibe.
Természetesen rögtön megkezdődött az egészséges rivalizálás fiúk és lányok között, mondván, az igazi indiánok CSAK fiúk lehettek… A nap végére azonban a lányok is szépítettek, lelkes szurkolótáborként bíztatták a „vadászokat”, majd átvéve az íjakat és nyílvesszőket, nem maradtak ők sem sikerélmény nélkül.fogyhatatlan türelemmel és lelkesedéssel vezette be a „katicás” gyerekeket az indiánélet rejtelmeibe.
Reméljük az idei évben sok hasonló élményben lehet még részünk!
Köszönjük az élményt Csenge anyukájának és Laci bácsinak!
Melcher Mónika és Prohászka Gabriella, óvónők  

GYEREKSZÁJ


Katica csoport:
  Alex: “Amikor kivették a mandulámat, mindennap kaptam fagyit. -Tényleg kivették a manduládat?- kérdezi az óvónéni. -Igen, de már visszaszerelték !

  Múlt évben mondtam Borinak: - Milyen szöszke lettél!- mire ő megsértve: - Nem is vagyok szöcske! 
   B. Alex:”Óvónéni! Nekem már három barátom is van: - A Villám, (Milán) a Levelin (Evelin) és a Vonat ( Dominik, akinek mozdony a jele.  )

Pillangó csoport
Bence: Képnézegetés közben: -Milyen hal ez?-kérdezi az óvónéni. -Viccelős hal!- feleli Bence ( bohóchal volt  )
Gergő:- Milyen halak vannak az akváriumban? –kérdezi az óvónéni. -Koszevő! - ( Algaevő hal)
Cintia: -Nézd óvónéni, ezt az új cipőt az “ingyensparban”vettük!

Maci csoport:
Barbi:-Nem tudom felhúzni a cipőt a lábnyomomra!
Máskor: Leveszi a zokniját alvásnál. Nézi- nézi a csíkokat a lábán, amit a gumi bevágott: - Odanézz már, óvónéni! Hogy megöregedett a lábam! 
-Télen kinn vagyunk az udvaron. Simogatja a tenyrét és azt mondja: -Juj, de fázik a kenyerem! 
Enikő lemásolta Viktória rajzát. Viktória: -Ne fénymásoljál, jó?  

S Z Í N E Z Ő


 
OKOSODJÁL: