2021. március 10., szerda

 

Advent az óvodában


A Leányfalu, Tündérkert Óvodában hagyomány, hogy a Karácsony előtti időszakot, az Adventet közös gyertyagyújtással, énekkel, bábozással, mind az öt korcsoport közösen éli meg.

De az idei év ebben is más. Mint minden közösségi programot, úgy ezt sem tarthattuk meg hagyományosan, hiszen a világjárvány miatt nem csoportosulhatunk egy helyiségbe. Viszont tudjuk, mennyire fontos a gyermeki léleknek is a várakozás, felkészülés, az Ünnepre, ezért az az ötletünk támadt, hogy nagyméretű adventi koszorút készítve az óvodánk játszóudvarán tartjuk meg a hétfőnkénti gyertyagyújtást. Ötletünket tett követte: két lelkes óvó néni: Manyi és Éva néni megalkották a majd’ egy méter átmérőjű adventi koszorút, amit a télen amúgy sem használt homokozó közepére illesztettek.

S bár idén a hideg időben hosszabb mesedramatizálást, bábozást nem tudunk tartani, mint amit szoktunk a tornateremben, mégis sikerült hétfőnként ünnepi hangulatot varázsolnunk:

Nagy körrel körbeálljuk a szépen feldíszített koszorúnkat, hétfőnként, és rövid mesét, történetet hallgatva a Karácsonyról, meggyújtunk egy, kettő, három, majd négy gyertyát. Mindeközben csengőkkel, hangszerekkel kísért karácsonyi dalokat énekelünk, közösen a gyermekekkel, s bizony érezhető, ahogy a z égő gyertyák számának növekedésével, ünnepivé varázsolódik a sok kisgyermekszem is. Hiszen várjuk a csodát, és készülődünk rá: apró kis kezek ajándékot gyártanak, díszítik a termet, ablakot, izgatottan gyakorolják a dalokat, s a készülődés, várakozás örömétől sikerül végül a varázslat, a Karácsony bizony eljön!





Boldog Karácsonyt kívánunk minden gyermeknek, szüleinek, és leányfalui lakónak! 

                                                          Leányfalu Tündérkert Óvoda dolgozói!