2018. szeptember 25., kedd

"Itt van az ősz, itt van újra ..."


Nevelési év kezdése az óvodában

A kellemes ősz beköszöntével az óvodában is megkezdődött az új nevelési év. A gyerekek és a felnőttek is kipihenten érkeztek vissza az óvodába.

A nyár folyamán megtörtént az óvoda, a konyha tisztasági festése és az étkező fa szerkezetének, kívülről való mázolása és a nagytakarítás. A régi épület összes gyerekasztala fel lett újítva. A csoportok új terítőket kaptak és 2 csoport új babakonyhát is rendelhetett. A konyhai aprítógépet is megjavították. Új gázzsámolyt is beszereltek a konyhára, s természetesen az ehhez kapcsolódó szerelési munkák is megvalósultak.

A fenntartó pályázatot adott be konyhafelújításra, melynek pozitív elbírálás esetén a konyhai géppark jelentős modernizálása valósulhat meg. Jelenleg még nincs meg a pályázat eredménye.

A Vámossy köz aszfaltozása is megtörtént, az ott lakók és a konyhára szállítók nagy örömére.

Az óvoda alsó udvarán a nagy mászóka alá a Kétfarkú Kutyapárt, ezen belül Kövesdi Miklós óvodaszékünk elnökének köszönhetően, gumitégla került. Ez jelentős mértékben csökkenti a balesetveszélyt. A műszaki kivitelezést és az elhelyezést az önkormányzat biztosította.
 
 
 

 
 Mindenkinek nagyon köszönjük a segítséget!!!

A tanévkezdésre az óvodában személyi változások is történtek. Volt olyan óvodapedagógus, aki elment, s volt olyan, aki GYES-ről tért vissza a munkába. Nagy örömünkre szolgál, hogy az önkormányzat támogatásával fejlesztőpedagógus segítheti munkánkat. A logopédus és a pszichológus továbbra is részt vesz a gyermekek fejlesztésében.

A tanév folyamán történik 2 óvodapedagógus minősítése és folytatódik az óvónők önértékelése is.  Óvodánk bekapcsolódott a Boldog Óvoda programba, mely gyakorlatok hozzájárulnak, hogy a gyermekek kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak legyenek. Ebben a tanévben is vannak új törvényi változások, amelyeknek eleget kell tennünk. Az erkölcsi, érzelmi, közösségi nevelés kiegészült az értékorientált neveléssel. Még nagyobb hangsúlyt kap a keresztény értékek megvalósulása, a néphagyományok megismertetése, az identitástudat, a hazaszeretet alakítása, a környezetvédelem. A mi óvodai programunkban idáig is jelen voltak, de mostantól még fokozottabban figyelünk rá.

A törvényi változás szintén fontos feladatot ad az óvodai étkeztetésnek. Csökkenteni kell a só és cukor használatát éppúgy, mint a telített zsírsavak alkalmazását. Előtérbe kerülnek a zöldségek, gyümölcsök, azaz a korszerű étkezés. Konyhánk a mintamenza résztvevőjeként már ezidáig is igyekezett korszerűbb, egészségesebb ételekkel megismertetni a gyerekeket. A fentiekből is látszik, hogy ismét változatos, tartalmas évet kezdtünk.

Megkezdődött az új kiscsoportosok beszoktatása. Az óvodaszéki megbeszélésen és a szülői értekezleten a szülőkkel egyeztetve arra törekszünk, hogy közös erővel megvalósítsuk az elérendő célokat, s a gyerekek vidám, játékos mindennapok során megfelelően fejlődjenek.

 
Kócsy Andrea Iringó                                                                                                                 Margit Zoltánné
    Óvodavezető                                                                                                              Óvodavezető helyettes